Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

RELIGARE kunst verbindt het platteland

1 juni 2019 @ 10:00 - 2 juni 2019 @ 18:00

Dit academiejaar organiseert de Hagelandse Academie voor Beeldende Kunst een nieuw kunstproject in samenwerking met ‘Verhalen verbinden platteland’, het Europese project dat via oude verhalen de mensen van Langdorp, Wolfsdonk en Gijmel dichter bij elkaar wil brengen. Met RELIGARE – ‘kunst verbindt het platteland’ willen we deze dorpsverhalen op een creatieve manier terug tot leven wekken en jong en oud via kunst laten kennismaken met de historische en spirituele wortels van hun dorp.

De verhalen van weleer staan centraal. De religieuze sites vormen het decor voor alle kunstprojecten: de drie kerken van Langdorp en twee kerken van Testelt en de kapelletjes ertussen. Verhalen over hoe mensen zin en schoonheid wilden geven aan hun leven, zijn de basis voor 26 kunstprojecten waaraan maar liefst 1476 leerlingen (6-18j) meewerken.

Vanwaar dat barokke, te grote altaar in de Sint-Pieterskerk? Waarom kwamen de gelovigen hun ‘lasten’ achterlaten bij de Craenenskapel? Had een kerkhof nog andere functies? En waarom is het verhaal van Sint-Antonius en het varken nog zo aanwezig in de dorpsgemeenschap van Wolfsdonk? Maar ook een gouden duif, een geheim opschrift of een eeuwenoude eik zijn de inspiratiebron voor enkele kunstinstallaties.

Het eerste weekend van juni 2019 worden de oude kapelletjes en kerken van Langdorp en Testelt omgetoverd tot tijdelijke kunstgalerijen met respect voor de huidige context. Kunst en religie verbinden, zoals het Latijnse werkwoord ‘religare’ uitdrukt. Het kunstproject wil reflectie en emotie opwekken, dat laatste het thema van de Open Kerkendagen die die dagen plaatsvinden. We nodigen u graag uit voor de expo, een kunstreis van verwondering en soms bevreemding doorheen dit landschap op de grens tussen Hageland en Zuiderkempen.

Gegevens

Begin:
1 juni 2019 @ 10:00
Einde:
2 juni 2019 @ 18:00

Organisatoren

Verhalenverbindenplatteland
Hagelandse Academie voor Beeldende Kunst

Locatie

Kerk Wolfsdonk / Langdorp